top of page

Dynamisering voor senioren

"For the brain, there are neither holidays nor retirement"       — Alfred A. Tomatis

20% van de Europese bevolking is 60 jaar of ouder. Veel mensen kunnen na een actief (beroeps)leven gaan genieten van ontspanning en nieuwe uitdagingen. Om profijt te hebben van hun pensionering is het echter nog steeds noodzakelijk dat zij de communicatie met de buitenwereld continueren.

Waarom lichaam & geest stimuleren?

Wij weten dat het menselijk oor functioneert als een dynamo die de hersenen en het lichaam van de noodzakelijke energie voorziet. Deze energie is nodig om het denken en de hersenen te voeden en de creativiteit te stimuleren. Het is daarom essentieel het oor te stimuleren om deze energie op peil te houden.

 

Zodra mensen ouder worden hebben zij doorlopend behoefte aan stimulatie om de miljarden hersencellen te laten werken. Het is belangrijk om de overgang van een actief werkleven naar een gelukkig privéleven als gepensioneerde positief te benaderen. Om hier zeker van te zijn moet men de hersenen en het lichaam trainen door middel van fitness, wandelen, hardlopen en zwemmen.

 

Het belang van lichaamstraining wordt algemeen erkend, maar mensen dienen zich te realiseren dat het minstens zo belangrijk is om de hersenen te stimuleren voor denken, geheugen, vitaliteit en creativiteit.

Waarom de 
luisterfunctie stimuleren?

Het stimuleren van de luisterfunctie houdt de mens jong, stimuleert het lezen, leren en de zelfexpressie. Een oor dat voorheen prima functioneerde, maar ineens geen moeite meer doet om te luisteren, verliest zijn mogelijkheden. Het middenoor zorgt voor een goed functionerend oor. Als de spiertjes van het middenoor verzwakken, luistert die persoon niet langer. Door een juiste stimulans kunt u weer opnieuw leren luisteren en u:

 

  • Wordt dynamischer

  • Heeft de wens tot communiceren

  • Krijgt een betere lichaamshouding

  • Heeft minder slaap nodig

  • Voelt zich vitaler

Muziek & de stem
belangrijk?

Muziek en de stem spelen een zeer belangrijke rol in deze stimulerende training, door de spiertjes van hamer en stijgbeugel in het middenoor te trainen met behulp van het Elektronisch Oor.

 

Regelmatig luisteren naar de muziek van Mozart (de muziek van de snelle ritmes van een kind) is één van de activiteiten die aanbevolen worden door Professor Tomatis, net als hardop lezen.

 

Zingen is echter het allerbeste en veel gepensioneerden die een Audio Vocale Training (AVT) hebben gevolgd, gaan later bij een koor om het plezier van samen te zingen, concerten te geven en deel uit te maken van een groep.

 

 

Welke effecten heeft de luistertraining?

Stimulatie van het oor leidt altijd tot verhoging van de creativiteit, levenslust en vitaliteit. Senioren die de Tomatis luistertherapie volgen hebben meer oog voor de schoonheid van de natuur, muziek en kunst. Ze zijn meer betrokken bij de maatschappij en staan voller in het leven. Dit schept de mogelijkheden voor een grotere persoonlijke levensvervulling.

bottom of page