top of page

Even voorstellen

Wilma Vroegop-Speelman
Waarom Tomatis Goes?Al bijna drie decennia houd ik me bezig met muziek en hulpverlening als muziektherapeut bij mensen met een verstandelijke beperking van Stichting Zuidwester in Goes.

 

Nadat ik in 1999 in contact kwam met de Tomatis methode en erg onder de indruk was van de resultaten, wilde ik graag dat ook de cliënten met een verstandelijke beperking op mijn werk hiervan konden profiteren. In 2002 lukte het om het Tomatis project te starten onder leiding van arts dr. Pekelharing. Doordat ik veel luistertrainingen begeleidde en consulten bijwoonde deed ik veel ervaring op met de Tomatis methode. Ook bij deze specifieke doelgroep waren de effecten van Tomatis luistertraining positief.

 

Door deze bijzondere ervaringen wilde ik de beschikbaarheid van de Tomatis methode graag uitbreiden naar meer groepen die hier baat bij kunnen hebben. Daarom ben ik de opleiding tot Tomatis consultant in Parijs gaan volgen.

 

Om een praktijk aan huis te kunnen starten, is in het najaar een luisterserre aangebouwd, waar met zicht op de vijver relaxt geluisterd kan worden.

 

Na de bij de Tomatis opleiding behorende Audio Vocale Training bij Tomatis Developpement en stages in Nederland, Duitsland en Zwitserland ontving ik op 1 december 2003 mijn eerste klant in de praktijk aan huis en was Tomatis Goes een feit.

 

Inmiddels vele tevreden klanten verder geeft het mij nog elke dag veel voldoening om mensen te helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren door Tomatis luistertherapie. Dat vind ik het mooiste dat er is!

 

PassieMuziek loopt als een rode draad door mijn leven met hobby’s als piano-, keyboard-, accordeon-, en gitaar spelen, waarbij ik graag zing. Tijdens mijn eerste pianoles had ik nog niet kunnen vermoeden dat ik van mijn studie gecombineerd met mijn hobby muziek mijn werk zou maken. En al helemaal niet dat ik later een praktijk zou beginnen waarin ik Tomatis luistertherapie inzet om kinderen, jongeren, volwassenen en senioren met uiteenlopende problemen (vooruit) te helpen / weer perspectief te bieden. Maar dàt muziek belangrijk voor me was stond vast.

 

Veel mensen hebben de ervaring dat muziek invloed kan hebben op hun stemming en emoties op kan roepen.

 

Inmiddels heeft onderzoek aangetoond dat door het beluisteren en maken van muziek verschillende hersengebieden geactiveerd worden. Interessant in dit kader is een video van professor Scherder (onder meer bekend van TV-optredens, zoals in De Wereld Draait Door): 'Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert?'

 

 

"ONE GOOD THING ABOUT                             MUSIC WHEN IT HITS YOU, YOU FEEL NO PAIN" 

 BOB MARLEY

 
MissiePersoonlijk heb ik moeite met methodes die mensen gouden bergen beloven. Dè wondertherapie bestaat niet, maar de Tomatis methode kan wel significante verbeteringen opleveren, waardoor de kwaliteit van leven wordt verhoogd.

 

Het geeft mij veel energie als ik zie dat mensen door luistertherapie hun mogelijkheden kunnen benutten en op die manier tot hun recht komen, bijvoorbeeld:

 

  • Een kind dat leert luisteren, zich leert concentreren en informatie effectief leert verwerken, waardoor het mee kan komen op school en weer in balans komt

 

  • Een stille autistische jongere die uit zijn schulp komt, minder of geen last meer heeft van overgevoeligheid voor geluid en actief deel gaat nemen aan gesprekken

 

  • Volwassenen / senioren met depressieve klachten, die weer energie en levenslust krijgen om allerlei activiteiten te ondernemen en weer goed slapen

 

Ik zie het als mijn missie om mensen te helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren door middel muziek, via Tomatis luistertherapie.

bottom of page